top of page

"Wat zijn de voordelen van cavitatie voor het lichaam?"

Bijgewerkt op: 22 apr.


In de wereld van esthetische behandelingen is cavitatie een veelgebruikte methode die succesvol overtollig vet en cellulitis kan verwijderen. Maar wat zijn eigenlijk de effecten van cavitatie op ons lichaam? Laten we eens kijken.


een meisje met een goed gevormd lichaam leunt op een stoel
Body shaping met cavitatie




Cavitatie: zijn er echt voordelen?

Tijdens cavitatie worden vetcellen behandeld met ultrageluid, waarbij geluidsgolven doordringen tot een precies bepaalde diepte van het weefsel. Deze methode is selectief en werkt alleen op de vetcellen in dat gebied, waardoor de penetratiediepte klein genoeg is om de interne organen te beschermen. De intense drukveranderingen veroorzaken de vorming van microscopisch kleine luchtbellen rond de vetcellen, die uitzetten, imploderen en uiteindelijk de vetcellen afbreken. Met elke behandeling worden geleidelijk minder vetcellen. Het is belangrijk op te merken dat beschadigde celmembranen gemakkelijker kunnen barsten bij de volgende behandeling als de tijd tussen de behandelingen niet te lang is. De voordelen van cavitatie zijn onder meer de effectieve afbraak van vetcellen en de verbetering van de lichaamscontouren.



Het proces in het lichaam tijdens cavitatie

Tijdens een cavitatiebehandeling worden vetcellen blootgesteld aan ultrageluidsgolven. Deze geluidsgolven dringen door tot een specifieke diepte in het weefsel, waar ze alleen op de vetcellen in dat gebied inwerken. De intense drukveranderingen die hierbij ontstaan, leiden tot de vorming van microscopisch kleine luchtbellen in het intercellulaire vocht rond de vetcellen. Deze luchtbellen zetten uit en imploderen, waardoor de vetcellen beschadigd raken en uiteindelijk afbreken. Dit proces vindt geleidelijk plaats, en met elke behandeling neemt het aantal vetcellen af.

Na de behandeling worden de beschadigde vetcellen geleidelijk afgebroken en afgevoerd via het lymfestelsel en de bloedsomloop. Deze afvoer kan enige tijd in beslag nemen, afhankelijk van factoren zoals de metabolismesnelheid van het individu en de hoeveelheid afgebroken vet. De afvalproducten van de vetcellen worden vervolgens afgevoerd door het lymfestelsel.

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van cavitatiebehandelingen van persoon tot persoon kan verschillen. Mensen met veel lichaamsvet en toxines hebben mogelijk meer sessies nodig om de gewenste resultaten te bereiken. Ook kan regelmatig onderhoud van cavitatiebehandelingen noodzakelijk zijn om de resultaten te behouden.


Afbraak en afvoer van vetcellen

Allereerst worden de beschadigde vetcellen geleidelijk afgebroken en afgevoerd via het lymfesysteem en de bloedsomloop. Dit proces kan enige tijd in beslag nemen, afhankelijk van factoren zoals de metabolismesnelheid van het individu en de hoeveelheid afgebroken vet.


Afvloeiing van afvalstoffen

Wat gebeurt er dan met de afvalproducten van de vetcellen? Ook deze worden afgevoerd door het lymfestelsel. In tegenstelling tot de bloedsomloop, die een pomp heeft, namelijk het hart, heeft het lymfesysteem geen pomp. De stroom van lymfe en dus de reiniging van afvalproducten kan alleen worden versneld door te bewegen. Zware oefeningen zijn niet nodig, een stevige wandeling of intensief huishoudelijk werk is voldoende. Als je na cavitatie naar huis fietst en de rit minstens enkele kilometers duurt, draag je veel bij aan het succes van de behandeling.


Voordelen van cavitatie vetverwerking

De afgebroken vetten worden in de lever afgebroken tot basiscomponenten. Een deel van de vetten wordt dus verbrand tijdens de spijsvertering, maar in combinatie met lichaamsbeweging is het resultaat nog beter.


Onderhoud en vervolgbehandelingen

Het is ook belangrijk om te weten dat de mate van succes van cavitatiebehandelingen van persoon tot persoon kan verschillen. Mensen met veel lichaamsvet en toxines hebben mogelijk meer sessies nodig om de gewenste resultaten te bereiken. Bovendien kan de ophoping van vet en toxines in ons lichaam in de loop van de tijd toenemen, wat regelmatig onderhoud van cavitatiebehandelingen noodzakelijk kan maken.


Hoewel cavitatie over het algemeen als veilig wordt beschouwd, is het belangrijk te benadrukken dat het alleen effectief is in combinatie met een gezonde levensstijl. Lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en voldoende water drinken zijn essentiële componenten voor het behalen van de beste resultaten en zorgen ervoor dat ons lichaam optimaal kan profiteren van deze innovatieve vetverwijderingstechniek.


bottom of page